Om podden Livet på paus

Ibland blir vardagen något helt annat än vardag. En liten händelse ändrar allt och framtiden handlar därifrån mest om att komma tillbaka till det som var innan. För mig var det en fästing. En liten för jag såg den aldrig men en dag märkte jag följderna av bettet. Från att känna  ’på väg att få influensa’ till att tappa orienteringen om var jag var tog några timmar. När jag efter en första vecka kunde börja förstå verkligheten runt mig, så lovade jag mig själv att göra något för att hindra andra att drabbas av det jag hade. Den här podden är en del av det löftet.

Löftet till mig själv var att ge avgrunden jag upplevde en mening. Det började med en film om hur det är att vara infekterad av TBE. Det har lett till ett engagemang för neurologisk rehab, vaccineringar, insikt om hur osynliga många vardagsfaror är och därför nu även en podd. Här får drabbade, deras familjer och experter en plattform där de får ge sin egen bild av det som är så svårt att begripa även för dem själva. De är en röst varje nyligen drabbad behöver. De är även en kunskapsbank för alla, särskilt de som möter drabbade.

Trots allas ansträngningar så kommer nya personer drabbas nästa år och åren efter det. För dem är viktigt att kunna få veta att man inte är ensam när allt, precis allt, känns obegripligt. För mig och oss på vaccin.nu och Vaccinationsgruppen som jag nu är en del av, så är podden ett sätt att föra ut kunskap om hur verkligheten ser ut. Äkta och ofiltrerat. Det behövs. Jag tror alla är mer eller mindre vaccinationsskeptiker. Även jag. Att vaccinera sig är inget man gör för att ha en mysig stund för sig själv. Det är något man gör efter moget övervägande. Vaccination är att träna upp immunförsvar så de kan förhindra smitta att ödelägga liv.

Vi som drabbats säger alla samma sak. Min mor som fick polio under 50-talet sa det också:”Om mina erfarenheter kan hjälpa till att rädda eller hjälpa en enda person från att drabbas av det här så har det i alla fall kommit ut något gott av det.” Det är därför podden även vill öka kännedomen om det arbete som Hjärnskadeförbundet hjarnkraft.se gör. De finns för de som trots alla ansträngningar drabbas av det som bara drabbar andra.


Thomas Brenemark, TBE drabbad 2017. CIO Vaccin.nu/Vaccinationsgruppen 2019